Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Aanmerkelijk belang

Geplaatst op: 03-01-2024, 09:30:20

Taalkundig klinkt ‘aanmerkelijk’ dan misschien als een vrij groot belang, maar in de wet is de grens gedefinieerd op een belang van 5%. Dit percentage is volgens de wet een minimum. Een belang van 4,999% is dus geen aanmerkelijk belang, een belang van 5% of meer wél. Over het inkomen uit aanmerkelijk belang betaalt iemand belasting in box 2. Dat kan gaan om bijvoorbeeld dividend of inkomsten uit aandelenverkoop.

Aandelen, winstbewijzen of stemrecht

Iemand kan de grens van 5% op meerdere manieren bereiken. Allereerst tellen er verschillende vormen van rechten mee. Iemand heeft een aanmerkelijk belang in een bv als diegene meer dan 5% van de categorieën rechten hieronder bezit. Eventuele belangen van de partner in dezelfde categorie worden erbij opgeteld. Het gaat onder meer om:

  • Minstens 5% van het geplaatste aandelenkapitaal van de bv. Dit geldt ook indirect, dus bijvoorbeeld via een holding in een werk-bv.
  • Rechten om minstens 5% van de aandelen te verwerven.
  • Winstbewijzen die recht geven op minstens 5% van de jaarwinst van de bv, of op minstens 5% van wat er bij liquidatie van de bv wordt uitgekeerd.
  • Het recht om minstens 5% van de stemmen uit te brengen op de algemene vergadering van de bv.

Soorten aandelen ook van belang

Bij de aandelen is ook nog het soort aandeel van belang. Een bv kan meerdere soorten aandelen uitgeven, zoals prioriteitsaandelen of aandelen met verschillende letters (A- en B-aandelen). De wet stelt dat iemand die (eventueel samen met de partner) minstens 5% van een bepaalde soort aandelen bezit, óók een aanmerkelijk belang heeft.

Dus stel dat een bv 98 gewone aandelen heeft en 2 prioriteitsaandelen, dan heeft iemand die alleen de 2 prioriteitsaandelen heeft een belang van slechts 2% van het totale aandelenkapitaal. Maar diegene houdt 100% van de soort prioriteitsaandelen, en heeft dus toch een aanmerkelijk belang in die bv.

Andere aandelen optellen bij aanmerkelijk belang

De hierboven beschreven bepalingen zijn er om vast te stellen of iemand überhaupt een aanmerkelijk belang heeft. Maar om de omvang van het belang vast te stellen voor de belastingheffing, zijn ook nog de zogeheten meesleep- en meetrekregeling van belang. De meesleepregeling heeft ook met soorten aandelen te maken. Volgens deze regeling moet iemand die een aanmerkelijk belang heeft in een onderneming, ook eventuele andere aandelen of winstbewijzen tot het aanmerkelijk belang rekenen.

Aanmerkelijk belang vanwege familieband

De meetrekregeling heeft te maken met familiebanden. Door deze regeling kan iemand die zelf geen aandelen heeft van een bv heeft, tóch een aanmerkelijk belang hebben. Dat is het geval als diegene wiens partner of een familielid wél een aanmerkelijk belang heeft in die bv. Het moet dan gaan om een ‘bloed- of aanverwant in de rechte lijn’, dus grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen van de belastingplichtige of van de partner. In deze situatie zal degene die zelf geen aandelen heeft, dus toch inkomen uit aanmerkelijk belang moeten aangeven in de aangifte inkomstenbelasting.

Let wel: dit speelt dus pas als er de partner of een familielid daadwerkelijk een aanmerkelijk belang heeft, dus bij de genoemde 4,999% blijft de meetrekregeling achterwege.

Bron: www.rendement.nl van 20 oktober 2023

Ga terug naar de vorige pagina